رنگزای طبیعی حیوانی
قرمزدانه
نام
حشره کوچکی است بیضی شکل به اندازه عدس یا نخودشبیه به حشره « کفش دوز» که
نام علمی آن «تاکوس» می باشد ، نوع ماده آن پرندارد اما نر این حشره بال
دار است رنگش سرخ بوده و به مرور زمان سرخ تر می گردد قرمزدانه انواع
گوناگون دارد که از جمله است « کرم مرمیلو»قرمزدانه لهستانی ،سیاه، نقره
ای، قرمزدانه هندی، قرمزدانه مکزیکی.
نوعی قرمز دانه در بوته ای به نام «جیدار یا کاکتوس»
تولید می شود قرمزدانه را پس از جمع آوری در دستگاه مخصوص به وسیله آب یا
حرارت خفه می کنند و سپس در آفتاب یا کوره خشک می نمایند رنگهای معروف
قرمزدانه که برای رنگ کردن پشم به کار می رود از آن تهیه می شود قرمزدانه
در الکل، اتر، بنزین، آب که مقدار کمی اسید در آن ریخته باشند حل می شود
قرمزدانه را درفارسی «کرم رنگرزان» نیز می نامند این حشره پس ازآماده شدن
برای بهره برداری(70تا90) درصد«صمغ» و (2تا10) درصد ماده رنگی دارد.
قرمزدانه
ا دیرباز در استانهای کرمان و خراسان به نام «لاک» یا«قرمزدانه لاکی»
شناخته می شودو «لاکی» همان رنگی است که از قرمزدانه به دست می اید در
قدیم این ماده رنگی از هندوستان وارد می شود اما پس از آمدن قرمزدانه
مکزیکی و جزایر قناری که جنس آن بهتر است قرمزدانه هندی از رواج افتاد .
قرمزدانه در هوای آزاد فاسد نمی شود و طول مدت نگهداری به قدرت رنگی آن
لطمه نمی زند آب سرد مقداری از قرمزدانه را در خود حل می کند و آب گرم
مواد چربی و رنگ آن را حل می نماید محلول آن پس از مدتی در اثر تأثیر
اکسیژن هوا رسوبی پدیدار می کند این ماده به صورت گرد نرم، خمیر تهیه می
شود.
قرمزدانه را با«بیکربنات پتاسیم، زاج سفید، قلع،مس.
آهن» دانه میدهند این ماده دارای خاصیت چند رنگی جالبی است و از آن با
دندانه های گوناگون رنگهای مختلف به دست می آید.
ادامه مطلب ...