مهندسی نساجی گیلان:. گیل تکس

مهندسی نساجی گیلان:. گیل تکس

سایت تخصصی نساجی و پوشاک
مهندسی نساجی گیلان:. گیل تکس

مهندسی نساجی گیلان:. گیل تکس

سایت تخصصی نساجی و پوشاک

همه چیز درباره ی پنبه2




مشخصات گیاه شناسی : پنبه گیاهی است گلدار ( دولپه ) از تیره مالواسه Malvaceae زیر طایفه Hiibiscae و از جنس Gossypium . چگونگی رشد و نمو این نبات بستگی به شرایط جوی محیط دارد ، در مناطق سرد و معتدل به حالت نبات یکساله و در مناطق گرم به صورت چند ساله و یا دائمی رشد کرده و محصول می دهد . پنبه دارای یک ریشه اصلی است که در شرایط مختلف محیط ، عمق نفوذ و طول آن در خاک متفاوت می باشد . طول ریشه در انواع مختلف و شرایط متفاوت جوی معمولا بین 40 تا 60 سانتیمتر و گاهی اوقات 20/1 و تا حداکثر 3 متر می رسد . پوست ریشه خیلی قوی تر و قطورتر از پوست ساقه است و ریشه تقریبا بطور عمودی در خاک فرورفته ، خیلی سریع توسعه یافته و ریشه های فرعی ایجاد می نماید . در خاک های خشک و شنی ریشه بطور کاملا عمودی در خاک وارد شده و طول آن زیاد می شود ولی در مناطق مرطوب و خاک های سنگین ، ریشه تقریبا در سطح خاک قرار می گیرد . ساقه اصلی در امتداد ریشه اصلی قرار دارد . در بیشتر انواع فقط یک ساقه اصلی وجود داشته و در اطراف ساقه اصلی تعدادی شاخه فرعی به وجود می آید . رنگ ساقه قهوه ای مایل به زرد است که هر چه سن نبات زیادتر شود رنگ ساقه سبز مایل به قرمز شده و چوب ساقه محکم تر و قویتر می شود . طول ساقه در انواع مختلف و شرایط محیط کشت متفاوت است و بین 60 تا 130 سانتیمتر تغییر می نماید . از ساقه اصلی پنبه دو نوع شاخه فرعی خارج می شوند که عبارتند از : 1- شاخه های رشد کننده که حامل برگ بوده و معمولا به تعداد 3 تا 4 شاخه از روی ساقه اصلی به وجود می آیند . شاخه های رشد کننده یا تولید کننده برگ Vegetativ Branch (Branches vegetatives) نام دارند . شاخه های مولد میوه (Branches fructiferes) که خیلی نازکند و معمولا بصورت افقی قرار می گیرند و در انتهای این شاخه ها گل به وجود می آید که پس از تلقیح و رشد کافی تبدیل به میوه می گردند . در روی هر شاخه مولد میوه یک گل و گاهی اوقات دو گل به وجود می آید . روی ساقه و برگ های پنبه از کرک های ظریف و نسبتا سفید رنگی پوشیده شده . برگ های پنبه از روی شاخه ها بطور منظم ظاهر شده و روی هر شاخه معمولا تعداد 8 برگ که بطور متناوب قرار گرفته اند وجود دارد و توسط دمبرگی به شاخه متصل شده اند رنگ برگ در اکثر نژادهای پنبه سبز و در بعضی دیگر سبز مایل به قرمز می باشد . حدود 8 تا 11 هفته پس از کشت بذر ، گل ها ظاهر می شوند . دوران گل دهی نبات 45 تا 60 روز ادامه می یابد . کاسه گل مرکب از پنج کاسبرگ نامنظم به هم چسبیده و جام گل از پنج گلبرگ به رنگ های سفید ، کرم مایل به سفید ، زرد و صورتی تشکیل شده که گل ها پس از تلقیح در خاتمه روز تغییر رنگ داده و روز بعد قرمز رنگ می شوند . مادگی دارای 3 تا 5 برچه و پرچم ها حدود 10 عدد می باشند که گرده آنها (پلن) زرد رنگ است و به شکل لوله ای مادگی را احاطه نموده اند و پس از رشد و نمو کافی به میوه تبدیل می گردند . گلبرگ ها در روز سوم پژمرده شده و می افتند . میوه پنبه که به قوزه یا کپسول پنبه معروف می باشد ، در حقیقت تخمدان گیاه است که پس از تلقیح به سرعت رشد کرده و بزرگ می شود . قوزه ها پس از رشد کامل در انواع مختلف بین 2 تا 5 و گاهی اوقات 6 سانتیمتر طول داشته و به رنگ های سبز تا قرمز تغییر می نمایند . انتهای بعضی از قوزه ها کروی و در برخی نوکدار می باشد . همچنین روی سطح میوه در بعضی از نژادها تعدادی برجستگی وجود دارد . میوه یا قوزه ها معمولا تخم مرغی شکل هستند و در بعضی از نژادها پس از آن که میوه رسید خود بخود باز شده و محتویات داخل میوه (الیاف) از آن تقریبا خارج می شود . در داخل میوه یا قوزه پنبه ، الیاف و دانه های پنبه وجود دارند که دانه ها اصطلاحا تخم پنبه نامیده می شوند . مجموع الیاف و دانه های داخل هر قوزه را ، وش می گویند . قوزه ها چند خانه ای ( 3 تا 5 ) هستند و در داخل هر خانه تعداد 3 تا 6 و حتی 9 عدد دانه وجود دارد که تعداد کل دانه در هر قوزه بین 9 تا 18 و حداکثر تا عدد 45 عدد می باشد . سطح خارجی دانه اغلب واریته ها از کرک های ریزی پوشیده شده که آنها را لینتر یا fuzz می نامند ، بعضی از واریته ها بدون لینتر و سطح دانه صاف می باشد که آنها را اصطلاحا\\\" دانه لخت می گویند و رنگ پوست دانه ها سیاه است. لینترها عموما\\\" به رنگ سفید و گاهی به رنگ های خاکستری، سبز و یا قهوه ای و بین 5/0 تا 2 میلیمتر طول دارند. رنگ الیاف پنبه های اصلاح شده معمولا\\\" سفید است و در بعضی واریته ها به رنگ های مختلف دیده می شود، مانند lamberta sakel که قهوه ای و یا واریته هندی “ coganadas” که قرمز حنائی است. طول الیاف از 15 تا 45 میلیمتر تغییر نموده و قطر آنها بین 20 تا 30 میکرون می باشد. روی ساقه و دمبرگ و میوه ( بجز ریشه) اکثر واریته های پنبه ( به استثنای پنبه گلاندلس) نقاط سیاهرنگ و یا غده هائی وجود دارد که اصطلاحا\\\" گلاند glandes نام دارند. مبدا الیاف: الیاف پنبه که در داخل میوه یا کپسول قرار دارند از توسعه و رشد سلول های اپیدرم تخمدان به وجود آمده و تک سلولی می باشند و حدود 16 ساعت قبل از بازشدن گل ها ، ابتدا در وسط شالاز Chalaz (بن) چند سلول اپیدرم بزرگ و تبدیل به یک سلول گردیده که تار پنبه (الیاف) را به وجود می آورند که رشد آنها طولی است این الیاف به شکل مارپیچ به رشد طولی خود ادامه داده و تا 5 روز رشد می نمایند ، سپس فعالیت آنها کم و طول اصلی آن ها در مدت 20 روز تکمیل شده و بعدا شروع به کلفت شدن می نمایند ، این عمل پس از 45 تا 50 روز به کلی پایان می یابد . سلول های اپیدرم داخل تخمدان که در روزهای اول ظاهر می شوند تبدیل به الیاف شده و پس از کامل شدن آنها لینترها به وجود می آیند .





نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد