ش | ی | د | س | چ | پ | ج |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
ﻣﻘﺪﻣﻪ
ﺷﺎﻳﺪ ﺑﺘﻮان ﮔﻔﺖ ﻛﻪ ﺗﻘﻄﻪ ﺻﻔﺮ ﻳﺎ ﺷﺮوع ﺗﻔﻜﺮ ﻣﺤﻘﻘﻴﻦ در راﺑﻄﻪ ﺑﺎ اﻟﻴﺎف ﺿﺪ ﺑﺎﻛﺘﺮی ﺑﻪ ﻣﺴﺌﻠﻪ ﺷﻨﺎﺧﺖ ﻋﻮاﻣﻞ ﺑﻴﻤﺎریزا ﻳﻌﻨﻲ ﻗﺎرچﻫﺎ، ﺑﺎﻛﺘﺮیﻫﺎ و وﻳﺮوسﻫﺎ ﺑﺮﻣﻲﮔﺮدد . ﻛﺎرﺑﺮد ﻣﻮاد ﺿﺪ ﺑﺎﻛﺘﺮی ﻃﺒﻴﻌﻲ روی ﻣﻨﺴﻮﺟﺎت ﺑﻪ دوران ﺑﺎﺳﺘﺎن ﺑﺎز ﻣﻲ- ﮔﺮدد، ﻳﻌﻨﻲ ﻫﻨﮕﺎﻣﻴﻜﻪ از ادوﻳﻪﺟﺎت و ﮔﻴﺎﻫﺎن ﺑﺮای ﺣﻔﻆ ﭘﻮﺷﺶ ﻣﻮﻣﻴﺎﻳﻲﻫﺎ اﺳﺘﻔﺎده ﻣﻲﻛﺮدﻧﺪ، ﻣﻮاد ﺿﺪ ﺑﺎﻛﺘﺮی ﻃﺒﻴﻌﻲ ﺑﺮای ﺟﻠﻮﮔﻴﺮی از رﺷﺪ ﺑﺎﻛﺘﺮی و ﻛﭙﻚ در ﭘﺎرﭼﻪ ﺑﻪ ﻛﺎر ﻣﻲرﻓﺖ[1 . ] ﻣﻨﺴﻮﺟﺎت ﻣﺨﺼﻮﺻﺎ آﻧﻬﺎﻳﻲ ﻛﻪ از اﻟﻴﺎف ﻃﺒﻴﻌﻲ ﺳﺎﺧﺘﻪ
ﺷﺪهاﻧﺪ، ﻫﻨﮕﺎﻣﻲﻛﻪ رﻃﻮﺑﺖ، اﻛﺴﻴﮋن، ﻣﻮاد ﻏﺬاﻳﻲ و دﻣﺎی ﻣﻨﺎﺳﺐ ﻣﻮﺟﻮد ﺑﺎﺷﺪ ﻣﺤﻴﻂ ﻣﻨﺎﺳﺒﻲ ﺑﺮای رﺷﺪ ﻣﻴﻜﺮواورﮔﺎﻧﻴﺰمﻫﺎ اﻳﺠﺎد ﻣﻲﻛﻨﻨﺪ. ﻧﺎﺣﻴﻪ ﺳﻄﺤﻲ ﺑﺰرگ و ﺗﻮاﻧﺎﻳﻲ اﻳﻦ ﻣﻨﺴﻮﺟﺎت در ﺣﻔﻆ رﻃﻮﺑﺖ ﺑﻪ رﺷﺪ ﻣﻴﻜﺮواورﮔﺎﻧﻴﺰمﻫﺎ ﻛﻤﻚ ﻣﻲﻛﻨﺪ[2- 3 .] در ﻧﺘﻴﺠﻪ ﺗﻘﺎﺿﺎی زﻳﺎدی ﺑﺮای ﺗﻜﻤﻴﻞ ﺿﺪ ﺑﺎﻛﺘﺮی ﻣﻨﺴﻮﺟﺎت ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﻛﻨﺘﺮل رﺷﺪ ﻣﻴﻜﺮواورﮔﺎﻧﻴﺰمﻫﺎ ﻣﺜﻞ ﺑﺎﻛﺘﺮی، ﻗﺎرچ و ﻛﭙﻚ ﻛﻪ ﺳﺒﺐ ﻛﺎﻫﺶ اﺳﺘﺤﻜﺎم و ﻛﻴﻔﻴﺖ ﭘﺎرﭼﻪ و ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ اﻳﺠﺎد ﻟﻜﻪ و ﺑﻮ ﺑﺮ روی ﻣﻨﺴﻮﺟﺎت ﻣﻲﺷﻮد، وﺟﻮد دارد . ﺗﻨﻮع
زﻳﺎدی از ﻣﻮاد ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ ﺿﺪ ﺑﺎﻛﺘﺮی ﻛﻪ ﻋﺎﻣﻞ ﻣﻮﺛﺮ آﻧﻬﺎ ﺑﺴﺘﮕﻲ ﺑﻪ ﻧﻮع ﺣﻤﻠﻪ ﻣﻴﻜﺮوﺑﻴﻮﻟﻮژﻳﻜﻲ و روش ﻛﺎرﺑﺮد ﺑﺮ روی ﺳﻄﺢ ﻣﻨﺴﻮج دارد، وﺟﻮد دارﻧﺪ[2 . ] اﻳﻦ ﻣﻮاد ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ ﺷﺎﻣﻞ ﻧﻤﻚﻫﺎی ﻣﻌﺪﻧﻲ، ﻓﻨﻞ، ﺗﻴﻮ ﻓﻨﻞ، ﻧﻤﻚ آﻣﻮﻧﻴﻮم ، ﺗﺮﻛﻴﺒﺎت ﻧﻴﺘﺮو، آﻣﻴﻦﻫﺎ، ﻓﻠﺰات آﻟﻲ و ﺳﻴﻠﻴﻜﻮنﻫﺎی آﻟﻲ ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ[2 -1 ]. در ﺑﻴﻦ ﻋﻨﺎﺻﺮ ﻓﻠﺰی، ﻓﻠﺰات ﺳﻨﮕﻴﻦ ﻣﺜﻞ ﻧﻘﺮه، روی، ﻣﺲ، ﺟﻴﻮه و ﺑﻴﺴﻤﻮت ﺧﻮاص ﺿﺪ ﺑﺎﻛﺘﺮی از ﺧﻮد ﻧﺸﺎن ﻣﻲدﻫﻨﺪ[4 . ] ﻋﺎﻣﻞ ﺿﺪ ﺑﺎﻛﺘﺮی ﻣﻲﺗﻮاﻧﺪ روی ﻣﻨﺴﻮﺟﺎت ﺑﻪ روشﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻔﻲ ﻣﺎﻧﻨﺪ ﺣﻞ ﻛﺮدن آن ﻋﺎﻣﻞ در داﺧﻞ و ﻳﺎ روی ﻟﻴﻒ، ﭘﻠﻴﻤﺮﻳﺰاﺳﻴﻮن ﺷﺎﺧﻪای روی ﻟﻴﻒ، ﻋﻤﻞ ﻛﺮدن ﭘﺎرﭼﻪ ﺑﺎ رزﻳﻦ ﻳﺎ ﻋﻮاﻣﻞ ﻛﺮاﺳﻠﻴﻨﻚ ﻛﻨﻨﺪه، اﺻﻼح ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ ﻟﻴﻒ، اﺳﺘﻔﺎده از ﻣﻴﻜﺮوﻛﭙﺴﻮل و ﻫﺎ ﻳﺎ ﺑﻪ وﺳﻴﻠﻪ ﺗﻜﻤﻴﻞ ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ ﭘﺎرﭼﻪ ﺑﺎ ﻋﺎﻣﻞ از ﺑﻴﻦ ﺑﺮﻧﺪه ﻳﺎ اﺗﺼﺎل ﻓﻴﺰﻳﻜﻲ ﻋﺎﻣﻞ روی ﭘﺎرﭼﻪ ﺑﻪ ﻛﺎر رود[5،2 . ] ﺗﺤﻘﻴﻘﺎت ﻧﺸﺎن ﻣﻲدﻫﺪ ﻛﻪ ﺑﺴﻴﺎری از روﻏﻦﻫﺎی ﮔﻴﺎﻫﻲ ﺧﺎﺻﻴﺖ
ﺿﺪ ﺑﺎﻛﺘﺮی، ﺿﺪ ﻗﺎرچ و ﺿﺪ اﻟﺘﻬﺎب دارﻧﺪ. روﻏﻦﻫﺎی ﮔﻴﺎﻫﻲ ﻛﻪ از ﻗﺴﻤﺖﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ آن (ﮔﻞ، ﺑﻮﺗﻪ، ﺳﺎﻗﻪ، ﻣﻴﻮه) ﺑﺪﺳﺖ ﻣﻲآﻳﺪ ﺑﻪ وﺳﻴﻠﻪ ﺗﺨﻤﻴﺮ، ﻋﺼﺎرهﮔﻴﺮی و ﻳﺎ روﻏﻦﮔﻴﺮی ﺗﻬﻴﻪ ﻣﻲﺷﻮﻧﺪ، اﻣﺎ روش ﺗﺒﺨﻴﺮ راﻳﺞﺗﺮﻳﻦ روش ﺑﺮای ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻣﺤﺼﻮﻻت ﺗﺠﺎری ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ. روﻏﻦ و ﻋﺼﺎرهﻫﺎی ﮔﻴﺎﻫﻲ ﻣﻨﺒﻊ ﺑﺴﻴﺎری از داروﻫﺎی ﺳﻨﺘﻲ ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ. اﻳﻦ ﻋﺼﺎرهﻫﺎ از اﺟﺰای ﻣﺨﺘﻠﻔﻲ ﺗﻬﻴﻪ ﺷﺪه اﺳﺖ ﻛﻪ ﻫﺮ ﻳﻚ از اﻳﻦ اﺟﺰای ﺗﺸﻜﻴﻞ دﻫﻨﺪه ﺑﻪ ﺧﻮاص ﺣﺎﺻﻠﻪ اﻳﻦ ﻋﺼﺎرهﻫﺎ ﻛﻤﻚ ﻣﻲﻛﻨﺪ[6 . ] ﺳﺪر ﮔﻴﺎﻫﻲ اﺳﺖ درﺧﺘﻲ ﺑﻪ ارﺗﻔﺎع 8-5 ﻣﺘﺮ و ﻫﻤﻴﺸﻪ ﺳﺒﺰ ﺑﺎ ﺷﺎﺧﻪﻫﺎی ﺑﻠﻨﺪ ﻛﻪ ﺑﺮﮔﻬﺎ ﺑﺨﺶ داروﻳﻲ اﻳﻦ ﮔﻴﺎه را ﺗﺸﻜﻴﻞ ﻣﻲدﻫﻨﺪ. ﺑﺮگ ﺳﺪر دارای ﺗﺎﻧﻦ و اﺳﺘﺮولﻫﺎی ﮔﻴﺎﻫﻲ و ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ ﺳﺎﭘﻮﻧﻴﻦ اﺳﺖ ﻛﻪ ﻋﺎﻣﻞ ﻛﻒﻛﻨﻨﺪﮔﻲ آن ﺑﻪ ﺷﻤﺎر ﻣﻲرود. ﺑﺮگ ﺳﺪر ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﺿﺪ ﻋﻔﻮﻧﻲ ﻛﻨﻨﺪه، ﺿﺪ ﻗﺎرچ، ﺿﺪ ﺑﺎﻛﺘﺮی و ﺿﺪ اﻟﺘﻬﺎب ﻣﺼﺮف ﻣﻮﺿﻌﻲ دارد. در ﻃﺐ ﮔﺬﺷﺘﻪ از ﺳﺪرﺟﻬﺖ ﺑﻬﺒﻮد زﺧﻢﻫﺎ ﻧﻴﺰ اﺳﺘﻔﺎده ﻣﻲ .ﺷﺪ ﻫﺪف اﻳﻦ ﺗﺤﻘﻴﻖ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﻓﻌﺎﻳﺖ ﺿﺪ ﺑﺎﻛﺘﺮی ﭘﺎرﭼﻪ ﭘﻨﺒﻪای ﻋﻤﻞ ﺷﺪه ﺑﺎ ﻋﺼﺎره ﺳﺪردر ﺑﺮاﺑﺮ دو ﻧﻮع ﺑﺎﻛﺘﺮی
ﮔﺮم ﻣﺜﺒﺖ و ﮔﺮم ﻣﻨﻔﻲ ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ. اﺛﺮ ﻏﻠﻈﺖ، دﻣﺎ، زﻣﺎن و روش ﻋﻤﻠﻴﺎت ﺗﻜﻤﻴﻠﻲ ﻧﻴﺰ ﺑﺮ روی ﻣﻴﺰان ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ ﺿﺪ ﺑﺎﻛﺘﺮی ﺑﺮرﺳﻲ ﺷﺪ