نیل-شمل
بوته ای شکل – دو ساله با ساقه چوبی .
گل : گل آذین خوشه ای و به رنگ سفید – صورتی و ارغوانی – هر گل دارای 5 کاسبرگ .
میوه مانند تخم فلفل سبز است .
زمان کاشت : اوایل بهار .
اتشار جغرافیایی : جنوب کشور و بلوچستان .
تاریخ
نگاران منشاء این گیاه را هند میدانند واژه سانسکریت آن نیلا nila به معنی
آبی پر رنگ است این ماده در رنگ الیاف بسیار با اهمیت بود . نیل از هند به
کابل و سپس به خراسان میرسید و این ولایت از دیر باز یکی از مراکز مهم
صادرات نیل بوده است . در قرن یازدهم میلادی نواحی خوزستان و فارس به خاطر
و جود کارگاههای نساجی و شرایط آبیاری و هوای گرمسیری منطقه ی مهمی بارای
پرورش نیل محسوب میشود .
در حال حاضر این گیاه در منطقه بنگال و گجرات کشت میشود روش سنتی بدست آوردن رنگ از نیل در هند به صورت زبر است :
برگهای
گیاه را که حدود 75 درصد تا 90 درصد رنگ در آن یافت میشود خشک میکنند و پس
از خرد کردن در ظرفهایی قرار میدهند و به آن آب میافزایند . مایع بدست
آمده در ظروف زیرین جمع میشود . این مایع به رنگ زرد مایل به سبز است که
تحت فشار آب آن گرفته میشود و به صورت خمیر در میآید و سپس به قطعات کوچک
بریده و حمل میشود .
روش
فعلی به این صورت است که پس از جدا کردن برگها از شاخه آن را در حوزهای
چوبی میریزند و روی برگها چوب سنگین قرار میدهند و حوض را با آب پر میکنند
. پس از چند ساعت تخمی ر برگها آغاز میشود و اننیدرید کربنیک و اکسیژن از
برگها متصاعد میشود . آب سطح حوض ابتدا به رنگ زرد و سپس سبز تغییر میکند
پس از تکمیل تخمیر برگها را از آب در می آورند و در ظرف دیگری میریزند و
به سرعت به هم میزنند . وجود اکسیژن هوا باعث اکسیده شدن آن میشود و رنگ
آن آبی پر رنگ میشود . البته میتوان با اضافه کردن مقداری امونیاک با سود
عمل رسوب را سریعتر کرد . پس از کامل شدن عمل رسوب آب روی آن را خالی و
رسوب را از صافی رد میکنند . حاصل عمل تکه های بزرگ و یا پودر نرم است .
از آنجا که نیل ماده رنگی گرانی است قاچاق آن و همچنین اضافه کردن مواد
مصنوعی به آن رایج است . در صورتی که نیل طبیعی دارای خصوصیات منحصر به
فردی است که از طریق آن میتوان از طبیعی بودن ان اطلاع حاصل کرد .
از
خصوصیات نیل طبیعی این است که در آب حل نمی شود و مواد آلی مانند الکل و
اتر در آتن تاثیری ندارد . ولی اسد سولفوریک و اسید نیتریک نیل را در خود
حل میکند . خصوصا اسید نیتریک ان را به زرد تغییر میدهد . اگر نیل را
بجوشانیم بوی مخصوصی میدهد و از آن بخار سرخ متصاعد میشود . که اگر روی
بخار ظرفی شیشهای بگیریم کریستالهایی دیده میشود ؛ این ماده ایندیگوتین
است . همچنین سوزاندن نیل نیز بوی مخصوصی را از آن متصاعد میکند .
با آزمایش پتاس نیز آنیلین موجود در نیل از آن خارج میشود .
یکی
دیگر از خصوصیات نیل این است که اگر برگهای آن را در مقابل اشعه خورشید
قرار دهید سفید رنگ میشود و اگر همان برگ را در دست خورد کنید ؛ ماده سبز
رنگی از آن خارج میشود و به رنگ آبی در می آید دانه های نیل را در اوایل
بهار و یا پاییز در زمین میکارند و گاهی اوقات برای اینکه زودتر سبز شود
مدت دو روز آن را در آب نگه میدارند و پس از جوانه زدن در زمین اصلی
میکارند .
برای
تهیه رنگ از بوته نیل باید ابتدا بوته را قبل از دمیدن آفتاب از قسمت
فوقانی بوته ، در حدود 10 سانتیمتر بالاتر از خاک ، جدا کرد و بوته ها در
مقابل آفتاب قرار داد تا خوب خشک شود ، سپس برگها را از شاخه ها جدا کرد .
برای
رنگرزی با نیل باید رنگ را به طور خالص آماده کرد ، که به آن در اصطلاح
رنگرزی محلول مادر میگویند . دستور آن چنین است که 7 گرم سود سوز آور تازه
را در آب حل میکنیم ، 60 گرم نیل به ان اضافه میکنیم و سپس محلول را خوب
هم میزنیم و انقدر بدان اضافه میکنیم تا حجم محلول به 3 لیتر برسد . محلول
را مدت نیم ساعت به حال خود میگذاریم ، پس از این مدت محلول شفاف و زرد
رنگی به دست خواهد امد که اگر قطره ای از آن را روی شیشه بریزیم به رنگ
ابی در خواهد آمد .
این محلول را در ظرف در بسته نگهداری میکنیم و هر گاه برای رنگ رزی از درصد مختلف آن به نسبت تیرگی رنگ استفاده میکنیم .
نیل به
آسانی جذب پشم نمیگردد و رنکرزی با آن احتیاج به مهارت رنگرز دارد تا نیل
را با بهترین مواد از پشم تا آب و دندانه به کار گیرد .
با استفاده از نیل انواع سبزها را نیز با ترکیب رنگ زرد به دست می آورند .
بر گرفته از کتاب : فرایند و روشهای رنگرزی الیاف با مواد طبیعی ویکتوریا ج . افشار اتشارات دانشگاه هنر تهران 1375
مدیر سایت
چهارشنبه 15 دیماه سال 1389 ساعت 12:03 ب.ظ